Lessen > Orgel & Vleugel - Amstelkerk - Ouderkerk a.d. Amstel 

© 2011-2020 eric jan joosse sitemap
Share on Facebook Share on Twitter Share via e-mail Print

Orgel in de Amstelkerk te Ouderkerk aan de Amstel


Flaes en Brunjes (Amsterdam) 1865

Feestelijk nieuws rond Pinksteren: Vleugel Gevonden!


Zoals iedereen zal weten zijn we ruim een jaar op zoek naar een goede en geschikte vleugel voor de Amstelkerk. Naast ons prachtige orgel, dat zeer geschikt is voor het begeleiden van bepaalde kerkmuziek, maken we veel gebruik van de piano. De piano leent zich weer meer voor andere soorten muziek, zoals liederen uit Taizé, de meer hedendaagse (kerk)muziek, muzikale intermezzi etc. Er is maar één groot nadeel: de huidige piano is niet geschikt voor de grote ruimte waarin hij wordt gebruikt, deze ruimte vraagt om een vleugel.

De kerkenraad heeft in juni 2010 ingestemd met de wens een geschikte vleugel aan te schaffen en daarbij aangegeven dat we daarvoor (deels) zelf fondsen moeten werven. Uit de stukjes in vorige kerkbladen weet u dat we daar druk mee bezig zijn, en…. daar gaan we uitgebreid mee door (u leest er elders meer over).


Mooi, een vleugel! Maar wat is voor onze kerk een geschikt instrument?

De akoestiek van onze kerk is zeer bepalend voor de kenmerken die een geschikt instrument moet bezitten. Omdat de kerk een lange nagalm heeft moet de toon een dragende klank ('sustain') hebben die ervoor zorgt dat de klank 'gevuld' blijft. Een instrument waarbij de toon in het begin sterk is maar al snel in klanksterkte afneemt is ongeschikt en zou in onze kerk klinken als 'toonploffen' of slecht slagwerk.

Door de wisseling in temperatuur en vochtigheid is het nodig dat het instrument degelijk en stabiel is. Historische instrumenten vallen om die reden vaak af, die zouden om de paar weken weer gestemd moeten worden.


Sinds bekend is dat we op zoek zijn naar een vleugel krijgen we als taakgroep van vele kanten tips voor mogelijk geschikte instrumenten. Die pluizen we zorgvuldig uit, vele telefoontjes, ontelbare muisklikken naar 'marktplaats' en pianozaken. Er is zeer serieus contact geweest met de eigenaar van een mogelijk geschikte vleugel onder Toulouse. José en ondergetekende zijn in Nederland werkelijke stad en land afgeweest op zoek naar een geschikte vleugel binnen een reëel streefbudget. Om een kleine selectie te noemen: Particulieren her en der, Pianozaken in Alkmaar, Nieuwegein, Amsterdam, Veenendaal…. Kerken in Amstelveen, Gouda, Castricum…

Al met al hebben we meer dan 100 vleugels bespeeld en 'gekeurd'. Het aantal gereden kilometers, de broodjes gezond en broodjes kroket, ik durf de aantallen hier niet te noemen…


En dan…. vlakbij…. in Amstelveen…. een prachtige occasion vleugel.

Daar is hij dan: de vleugel met draagkracht, mooi zangerig van toon, helder maar niet scherp een mooi breed dynamisch spectrum, waarin alle schakeringen tussen heel zacht en prachtig vol gemaakt kunnen worden. Een schitterende handgemaakte Yamaha S400B, uit 1988, met een lengte van 190 cm, mooi gereviseerd. (U merkt waarschijnlijk al dat ik ongemerkt sneller ga typen). Dit is het instrument waar we al die tijd naar op zoek zijn. En die dankzij een genereuze korting van de firma Van Kerkwijk ook binnen een bereikbaar budget ligt.

Vleugel Gevonden! Feestelijk nieuws rond Pinksteren!


Naschrift.

Eigenlijk hoop ik toch dat u nu denkt, fijn zeg…. maar ik moet het eerst eens horen…

En dat kan, want vanaf Pinksteren staat de vleugel in de kerk en laat ik met heel veel plezier horen wat voor verschil dat maakt een vleugel in de kerk. En dat het een het mooie vleugel is, dat vond de vorige, eerste eigenaar ook al, en eerlijk is eerlijk die man had er verstand van: …Pim Jacobs….


Namens de Taakgroep Eredienst,

Eric Jan Joosse

Vleugelfonds

De aanschaf van de vleugel wordt mogelijk gemaakt door (zeer) royale en (mooie) kleine giften en door sponsoring van Van Kerkwijk Piano’s (website zie links).


De stand van de giften - inclusief de opbrengst van het Benefietconcert van 20 november 2011 - was op 5 december 2011 € 19.699,22.

Het resterende bedrag is door de Amstelkerk geschonken.Dispositie:


Hoofdwerk

Bourdon 16'

Prestant 8'

Roerfluit 8'

Octaaf 4'

Gedekt Fluit 4'

Quint 3'

Octaaf 2'

Mixtuur 3 st.

Cornet 4 st. (disc. vanaf  c1)

Trompet 8' (bas en disc., deling bij b°-c1 )


Pedaal

Subbas 16'

Octaafbas 8'

*Octaaf 4'

Trombone 8'


* Toevoeging in 1960 door fa. Verschueren.

    Klankkleur aangepast bij de restauratie in

    2013 door Flentrop Orgelbouw

    

Bovenwerk

Holpijp 8'

Salicional 8'

Viola di Gamba 8'

Octaaf 4'

Roorfluit 4'

Gemshoorn 2'

*Sesquialter 2 st. (disc. vanaf as°)

Dulciaan 8'
Manuaal koppel

Pedaal koppel (Ped - HW)


Manuaal omvang: C -  f3

Pedaal omvang: C - d1


Amstelkerk-Ouderkerk a.d. Amstel

Ga naar foto’s van het orgel.

In 2013 is het orgel gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw (Zaandam).

Kijk voor een foto verslag van deze restauratie op Foto’s Orgelrestauratie

De feestelijke her-ingebruikname van het orgel vond plaats op 24 januari 2014.

Amstelkerk-Ouderkerk a.d. Amstel Amstelkerk-Ouderkerk a.d. Amstel-vleugel

Vleugel in de Amstelkerk te Ouderkerk aan de Amstel


Sinds Pinksteren 2011 is de Amstelkerk in het bezit van de ‘Pim Jacobs Vleugel’,

Een prachtige handgemaakte Yamaha vleugel (S400B).


Ga naar meer foto’s van de vleugel.


Het onderstaande stukje, geschreven voor het kerkblad van de Amstelkerk,

verhaalt over de zoektocht naar een geschikte vleugel.